Η ρακή προέρχεται από σταφύλια. Με απλά λόγια, η Ρακή προέρχεται από υποπροϊόντα που δημιουργούνται από τη διαδικασία οινοποίησης. Αφού πιεστούν τα σταφύλια και αποθηκευτεί ο χυμός έτσι ώστε να αρχίσει η ζύμωση, υπάρχει πολύ φυτικό υλικό που έχει απομείνει. Εδώ στην Κρήτη είμαστε πολυμήχανοι άνθρωποι και δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο!
Το απάκι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό καπνιστό και αλατισμένο κρέας με ξύδι, φτιαγμένο με άπαχο χοιρινό μαριναρισμένο σε μείγμα ορεινών βοτάνων και έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Ο ντάκος (αλλιώς γνωστός και σαν κουκουβάγια ή παξιμάδι) είναι παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
Sorry, the comment form is closed at this time.